
Qvidja / Kvitton
Qvidja gårds spännande historia sträcker sig över sju århundraden. En utveckling som denna; från Fleming-släktens försvarsbas till en modern gård för hållbart lantbruk, hittar man inte lätt någon annanstans i Finland.
Det av natursten murade äldsta herrgårdsslottet i Finland byggdes av släkten Fleming, med strävan att skydda Finlands kust.
Slottets arkitektur
Slottet och dess omgivande byggnader utgör ett komplex på över 30 byggnader.
Qvidja gård i nuläge
Cargotecs storägare Ilkka Herlin köpte Qvidja gård tillsammans med sin fru Saara Kankaanrinta år 2014.
Det medeltida herrgårdsslottet Qvidja, som är beläget på ön Lemlax norra del i Pargas, är den äldsta herrgården som bevarats i Finland. Riksrådet Joachim Fleming lät börja bygga slottet, troligen redan på 1480-talet. Redan tidigare nämns Qvidja som bebodd gård i början av 1400-talet. Den tidigast kända ägaren var Magnus Olai Tavast, biskop i Åbo.
Geografiskt ligger Qvidja 400 meter från havet och Pito- sund. När stenslottet byggdes rådde oroliga tider och jutarna seglade och rånade längs den finländska kusten. Slottet byggdes antagligen även i försvarssyfte.
Gråstensslottet är tre våningar högt med en bredare sidoflygel i byggnadens södra gavel. Bygget av slottet slutfördes av Joachims son, amiral och riksråd Erik Fleming. Sitt nuvarande utseende fick slottet på 1770-talet i aptekaren Lars Henrik von Mells ägo.
Gårdens nya , i närheten av slottet belägna, huvudbyggnad är byggd på 1700- och 1800-talen. Gården har hela tiden varit bebodd och den ägdes av släkten af Heurlin från 1800- till 2010-talet, sist i släktordningen som ägare var agronom och lantbruksföretagare Anders af Heurlin. Gården har 250 hektar jord.
Gårdens historia fortsätter som en levande bondgård. Den köptes som en pilotgård där man kunde prova på jordbruk som skulle återvinna näringsämnen, binda kol och andra utsläpp samt inte anstränga Östersjön. Slottet, som stått på samma plats i över ett halvt årtusende och sett mycket, kommer att bli en symbol för modernt jord- och skogsbruk.
Gårdens huvudprodukt är biometan, som tillverkas i nya energiproduktionsanläggningar. Gårdens värme, el, gödsel och trafikbränsle kommer från egen bioenergi.
På Qvidja skapas utrymme för en så stor biodiversitet ovan och under jord som möjligt. Allt görs med naturens mångfald i åtanke.